Úvodní slovo s rozcestníkem

Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego,

v posledních třech letech jsme se setkávali, abychom společně hledali odpovědi na otázky související s novou realitou ve vzdělávání – se společným vzděláváním.

Nyní se nacházíme v další zcela specifické situaci, se kterou máme ještě méně zkušeností – s vyučováním našich žáků, kteří za námi nepřicházejí do třídy, ale za kterými (i když virtuálně) chodíme domů. 

V těchto domovech však nenacházíme jen naše žáky (kteří ale reagují zcela jinak, než v prostředí školní třídy…), ale také jeho rodiče (často zmítané existenčními strachy z budoucnosti…) a jejich sourozence (často rozdílného věku, přesto se společnou potřebou jíst, obejít se bez kamarádů, spotřebou nalézt v nových nezvyklých podmínkách svého života alespoň něco z toho minulého, bezpečného…).

Takovou „kotvou“ upomínající na bezpečné minulé časy můžete být pro vašeho žáka právě Vy.

 Vy, kteří máte doma děti, které chtějí pořád jíst, nemají kontakty se svými kamarády. Vy, kteří máte přirozeně strach o své blízké a možná také z toho, jaký bude Váš život poté.

Nechceme tady malovat černé scénáře, chceme jen zdůraznit, že situace, ve které se nacházíme, je nová a naše zkušenosti s ní malé…

I z Vašich zpráv o významu setkávání v rámci CKP jednoznačně vyplývá, že největší přínos těchto setkání jste spatřovali ve vzájemném předávání (ve sdílení) Vašich zkušeností se zkušenostmi Vašich kolegů.

Proto přicházíme s vytvořením prostředí, ve kterém budeme moci ve sdílení zkušeností pokračovat. Pro toto sdílení jsme připravili čtyři úložiště pro vaše tipy, nápady, inspirace…

V prvním z nich můžete sdílet a následně nalézt informace a postupy, které Vám pomáhají v komunikaci s rodiči s cílem nalezení společného efektivního postupu ve vzdělávání jejich dětí.

V druhém odkazy na učební aplikace a informační materiály, které žák může využívat v rámci své samostatné práce.

Třetí sada materiálů čeká na Vaše tipy na pracovní listy a aplikace, které je umožňují žákům přiblížit.

Pod čtvrtým odkazem pragmaticky nazvaným „Jak se nezbláznit“ bychom rádi uveřejňovali Vaše názory, zkušenosti, doporučení. Zároveň budeme rádi, když nás upozorníte na zajímavé názory odborníků, které potkáte při Vašich toulkách internetem.

Možná se nám všem podaří během této nestandardní doby vyžadující vysoký stupeň empatie i díky Vašim zkušenostem nalézat odpovědi na otázky: jak motivovat k učení, co učit, jak učit, jak spolupracovat s rodiči…

Nalézat odpovědi na otázky, které jsme si kladli v posledních třech letech v souvislosti se vzděláváním žáků trochu jiných.

Nyní se týkají vzdělávání všech, protože trochu jiní nejsou žáci, ale dost jiná je doba.

Jestli bude nabídnutá „internetová CKP sborovna“ životaschopná, bude záležet jen na Vás. My jsme zde připraveni zabezpečit ji přinejmenším organizačně. Své příspěvky prosím zasílejte na adresu daniela.mastalirova@upol.cz, vždy je vložíme.

 Věříme, že se o tomto „projektu“ a jeho užitečnosti pobavíme na našem skutečném setkání na začátku příštího školního roku.

Buďte do té doby Vy i vaši blízcí zdrávi!

Za projektový tým

   Pavlína Baslerová a Jan Michalík

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *